Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Tövbe Namazı

Tövbe Namazı

Tövbe namazı, İnsanlar yaradılış itibari ile günah işlemeye çok müsait varlıklardır. Allah-u Teala insanları yer yüzündeki en şerefli varlık olarak yaratmıştır. Öyle ki, yer yüzünde hiçbir varlığa vermediği pek çok sıfatı insanların üzerinde tecelli etmiştir.

Tövbe etmenin önemi nedir?

  • Günah işlemiş veya günahsız olsun tövbe istiğfar etmek ibadettir. Sevgili Peygamberimizin geçmiş ve gelecekteki bütün günahlarının affedildiği müjdesine rağmen günde 70 bin defa tövbe istiğfar ederdi.
  • Allah-u Teâlâ sonsuz şefkat ve merhametinden dolayı kullarını hep bağışlamak ister. Tövbe eden kulunun tövbesinden dolayı çok sevinir.
  • Kul gaflete düşerek veya istemeden günaha işlerse hemen tövbe ipine sarılmalıdır. Çünkü Allah-u Teala kullarının her günah işlediklerinde hemen tövbe etmelerini ister. Bunu yüce Allah Kuran'ı Kerim de şu şekilde buyurmaktadır. Şeytan seni bir kötülüğe sevk etmek girişiminde bulunursa hemen Allah'a sığın (Fussilet) (41) (36)
  • Bir gün Peygamber Efendimiz, Bilal'i Habeş Hazretlerini yanına çağırdı ve şöyle buyurdu. Ya Bilal hangi amelinden dolayı benden önce cennete girdin? Dün gece önümde senin ayak seslerini duydum. Hazreti Bilal efendimiz ise şu şekilde cevap verdiler. 'Ne zaman bir günah işlesem hemen kalkar ve iki rekât namaz kılarak, Rabbimden günahımdan dolayı beni affetmesini isterim ' dedi bu cevabı alan Sevgili Peygamber efendimiz (S. A. V) ise işte bu amelinin sayesinde buyurdular.
  • Günahından dolayı tövbenin kabul olması için günah işleyen kulun, gerçek manada üzülmesi pişman olması ve Allah-u Teâlâ ya tam bir teslimiyetle tövbe ederek bir daha bu günahı işlemeyeceğine söz vermesi gerekir. Akabinde ise hiçbir sebepten dolayı tövbe ettiği günaha yaklaşmaması, o günaha teşvik edecek yaklaşımlardan bile titizlikle kaçınması gerekir. Ancak bu şekilde gerçek manada tövbe etmiş sayılır. Eğer tekrar günaha dönerse eski günahları tekrar yazılır ve ettiği tövbeler de boşa gider. Yani diyelim ki, yıllarca içki içmiş bir insan sonradan pişman olsa, tövbe ederek içkiyi bıraksa, yıllarca ağzına sürmeden yaşasa ve bir gün herhangi bir sebeple veya bir gaflet anında, bir yudum içki bile içse tövbesi bozulur. Tövbe etmeden önceki günahları da tekrardan yazılır.
  • Kul günah işlediği zaman günahta ısrarcı olmayıp hemen tövbe etmelidir. Çünkü insanlar fanidir ve ölüm kimsenin zannettiği kadar uzak değildir. Tamamı ile pişman olan kullarına her zaman rahmet eden çok bağışlayıcı bir Rableri vardır. Allah-u Teâlâ'dan hiç ümit kesmeden bütün kalbinizle af ile mağfiret dilemeliyiz.
  • Ümmetine tövbe etmenin önemini anlatmak için Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S. A. V) 'bir kul günah işledikten sonra o günahından pişman olup, güzelce bir abdest aldıktan sonra, iki rekât namaz kılarak, Allah-u Teâlâ'dan affedilmeyi dilerse yüce Allah mutlaka affeder' buyurduktan sonra, şu ayeti kerimeyi okudu. 'Onlar çirkin günah işledikleri veya herhangi bir günaha girdikleri zaman Allah-ı hatırlarlar ve kendilerini affetmesi için ona niyazda bulunurlar. Günahları ise Allah'tan başka affedecek kimdir? Ve onlar işledikleri günah da bile bile ısrar da etmezler. (Ali İmran (135)

Hangi durumlarda tövbe namazı kılınır?

  • Hayatı boyunca günahlar içinde dininden ve Rabbinden uzak yaşamış bir insan, günahlarından sıyrılıp yeni tertemiz bir hayata başlamayı dilerse, güzelce bir gusül abdesti alarak tövbe namazı kıldıktan sonra, tam bir pişmanlık ve göz yaşları ile Allah'tan affedilmeyi dilerse hiç şüphesiz ki Allah-u Teâlâ günahlarını affeder. Annesinden yeni doğmuş gibi günahsız ve tertemiz olur.
  • Normal bir Müslüman küçük veya büyük gaflet halinde bir günah işlerse, affedilmesine vesile olması için tövbe namazı kılabilirsiniz.
  • Günah işlememiş olan bir insan, bilmeyerek işlediğim bir günahım varsa, niyeti ile tövbe namazı kılabilir.

Tövbe namazı nasıl kılınır?


Tövbe namazı günlük kıldığımız namazlar gibi, en az iki rekât olmak kaydıyla istediğiniz kadar kılınabilir. Daha etkili olması istenirse, Fatiha'dan sonra Ayetel kürsü gibi, mana bakımından öne çıkmış ayetleri de okuyabilirsiniz. Namazın ardından tövbe istiğfar duası okunarak dua edilir.

Tövbe namazı kılmanın vakti veya özel bir günü var mıdır?

Namaz kılınması mekruh olan vakitler dışında her vakitte kılınabilir. Ama özellikle ıssız mekanlarda, cuma vakitlerinde ve cuma gecelerinde, kandillerde, arife günlerinde kılınması daha uygundur. Kerahat vaktinde değilse günah işledikten hemen sonrası en uygun olan vakitlerdendir.

Tövbe istiğfar duası

Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe 'l-azıym el-kerim, ellezi la lahe illa hüve'l hayyü'l-kayyümü ve etübü ileyhi, tevbete abdin zalimin li-nefsihi, la yemlikü li nefsihi mevten ve la hayaten ve la nüşura ve es e lühül vel mağfirete vel hidayete lena innehu hüvet tevvab ür rahıym

Ya Rabbi! bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözünden, kulağımdan ve bütün azalarımdan bilerek ve bilmeyerek işlediğim bütün günah ve hatalarımdan pişman oldum. Küfür günah şirk ve ne tür günah hasıl olduysa, cümlesine tövbe ettim pişmanlık duydum. Bir daha işlememeye azm-ü cezm-ü kast eyledim. Sen bu yapmış olduğum tövbemi kabul eyle. Bir daha nefsime ve şeytana uyarak tekrarlama imkân verme ya Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki. Peygamberlerin ilki dem Aleyhisselam'dan Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa ya varıncaya dek gelmiş geçmiş bütün Peygamberler haktır ve gerçektir. Hepsine iman ettim. Bütün Peygamberlerin getirdiği kitaplara ve içindeki emirlere inandım. Dilimle ikrar, kalbimle tasdik eyledim ve yine ikrar ve tasdik ediyorum ki. Peygamberlerin sonuncusu Hazreti Muhammed (S. A. V)'dir.

Amentü billahi ve mela i ketehi ve kütibihi ve rusulih. Vel yevmil ahiri vebil kaderi hayri hi ve şerrihi vel ba'del subatel mevt. Hakkun Eşhedü enlaa ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden Abduhu ve Rasuluhu

İnsan oğlu fıtrat olarak ne kadar günahlardan sakınmaya çalışırsa çalışsın, hiç tahmin etmediği bir şekilde bilerek veya bilmeyerek günah işleyebilir. Kul ne kadar günahkâr olursa olsun, karşısında onu her zaman affetmek isteyen kendisini çok seven ve çok merhametli bir Allah-ı var. Bu sebepten her mümin yukarıdaki dua ile her zaman tövbe ve istiğfarda bulunarak Rab bine karşı mahcubiyetini dile getirmelidir. Allah C. C cümlemizin günahlarını affetsin. (MİN)

Son Güncelleme : 18.01.2024 23:09:47
Tövbe Namazı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Tövbe Namazı Yorumları
şifre

15 Yorum Yapılmış "Tövbe Namazı"
Bu zamana kadar bu kadar kolay ve güzel bir dini İslamı bizlerden saklayanları ve zorlaştıranları Yüce Mevla İslah etsin. Töve Ettim estağfirullah YA GAFFAR
Hakyolu . 02.07.2016
CEVAP YAZ
Teşekkürler sizin sayenizde yeni bir başlangıç yaptım . Size ne kadar teşekkür etsem azdır Allah(c.c.) razı olsun&128546;&128532;&128534;
Banu . 11.06.2016
CEVAP YAZ
Çok yararlı ve iyi bir yazıydı, teşekkür ederim. Allah(C.C.) hepimizin günahlarını affetsin. AMİN
Öykü . 18.11.2015
CEVAP YAZ
Allah burada bir harf bile emeği geçen herkesten razı olsun. Hayırlı günler dilerim...
Asena . 12.03.2017
CEVAP YAZ
Allahım sen bizlere senin rızanı kazanmış kullarından olmamızı nasip eyle..AMİN..
Hamdolsun . 30.08.2016
CEVAP YAZ
Allah razı olsun , ya rabbim bütün tövbe ve dularımızı kabul eyler inşallah
Raif Eser . 14.09.2019 22:22:18
CEVAP YAZ
Allah razı olsun, Rabbim cümlemizin tövbelerini kabul buyursun.
Selam İle . 28.07.2017
CEVAP YAZ
sağolun ALLAH razı olsun çok yardımcı oldunuz
Bilal . 29.05.2017
CEVAP YAZ
allah tüm müslümanların duasını kabul eder inşallah
Aleyna Tarık . 04.07.2017
CEVAP YAZ
allah razı olsun,bu bilgiyi paylaşanlardan...
Onur . 05.01.2016
CEVAP YAZ
Allah tüm müminlerin duasını kabul etsin.AMİN
Polat . 18.04.2016
CEVAP YAZ
Allah herkesin duasını kabul etsin
Aleyna . 30.05.2015
CEVAP YAZ
allah tüm müminlerin gunahını af etsin
Yasin . 25.02.2015
CEVAP YAZ
Tevbe duasında eksiklik var düzeltiniz
Yasin . 14.11.2017
CEVAP YAZ
Bizleri de affet yarrabbi amin
Soner . 27.05.2017
CEVAP YAZ
Secde Namazı
Secde Namazı
Secde namazı, bu namazın bir diğer adı da Tilavet Secdesidir. Kur'an'ı Kerim'in surelerinde tam 14 secde ayeti bulunmaktadır. Bu ayetlerden her birini okuyan ve işiten kişinin tilavet secdesi yapması gerekmektedir.Secde Namazının KılınışıTilavet sec...
Kaza Namazı Hesaplama
Kaza Namazı Hesaplama
Kaza Namazı Hesaplama; Kişinin buluğ çağına erdiği yahut Müslüman olduğu vakitten içinde bulunduğu zaman birimine kadar geçen vakitler baz alınarak yapılır.Kaza Namazı Nedir; Nisa Süresi 104. Ayeti Kerimede Allah azze ve celle şöyle buyurmuştur. "Nam...
Kaza Namazına Nasıl Niyet Edilir
Kaza Namazına Nasıl Niyet Edilir
Kaza namazına nasıl niyet edilir, Geçmiş namaz, bir namazı vaktinde kılmaya "Eda" vakit çıktıktan sonra kılmaya da "Kaza" denir. Namazı bile bile, özür olmadığı halde kılmamak ertelemek, sonraya bırakmak büyük günahtır." Kaza Namazına Nasıl Niyet Edi...
2 Rekat Namaz Nasıl Kılınır
2 Rekat Namaz Nasıl Kılınır
2 Rekât Namaz Nasıl Kılınır? Namaz, İslam dini için elbette çok önemlidir ve olmazsa olmazlarındandır. Peygamberimizin İslam dininin direği olarak bahsettiği namazı kılmak, Müslümanım diyen herkesin yapması gereken bir ödevdir.Allah-ü Teâlâ Bir mübar...
Hacet Namazı
Hacet Namazı
Hacet namazı, kulun ihtiyaçları karşısında tüm meşguliyetlerden arınarak Allah, a (C. C) yönelmesi ve Allah'a (C. C.) namazla yaklaşarak dileklerini Allah'a (C. C.) arz etmesidir. İnsan hayatı hep imtihanlarla ve koşuşturma içinde geçip gitmektedir. ...
Dilek Namazı
Dilek Namazı
Dilek namazının diğer adı da Hacet namazıdır. İnsan oğlu yaratılışı gereği hayatında başarılı olmak, mutlu bir yaşam sürmek, sıkıntı ve kederin olmadığı bir yaşam arzular. Fakat dünya hayatı sürekli imtihanlarla ve engellerle doludur. İşte bu sıkıntı...
4 Rekât Namaz Nasıl Kılınır
4 Rekât Namaz Nasıl Kılınır
Dört rekât namaz nasıl kılınır? Bilindiği gibi namazlar; farz, sünnet, nafile, vacip kısımlara ayrılarak iki, üç ve dörder rekât olarak kılınır. Zamanın değerli din alimlerinden biri olan, aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanı olan Ömer Nasuhi Bilmen H...
Gerdek Gecesi Namazı
Gerdek Gecesi Namazı
Gerdek gecesi namazı, kılmak müstehaptır. Yani yapılması iyi olan, yapılmasa da günahı olmayan bir davranıştır. Gerdek gecesi yeni evlenen gelinle damadın ilk defa aynı evi paylaşıp baş başa kalacağı ilk gecedir. Gerdek gecesi namazının kılınma sebeb...
Şafi Mezhebine Göre Namaz
Şafi Mezhebine Göre Namaz
Şafi mezhebine göre namaz nasıl kılınır, namazın farzları, rükünleri ve sünnetleri nelerdir? Gibi şafi mezhebine göre namazı geniş bir şekilde ele alacağız.Şafi Mezhebine Göre Nazma Kimlere Farzdır?Müslüman olmakAkıl sahibi olmakErişkinlik belirtiler...
Seferi Namazı
Seferi Namazı
Seferi namazı, kişinin seferi vasfına sahip olduğu müddetçe kıldığı namazdır. Seferi, bir kişinin herhangi bir nedenle bulunduğu yerden kalkıp uzak bir mesafeye gitmek üzere yola çıkmasıyla başlayıp tekrar bulunduğu yere gelene kadar geçen zamanda ki...
Kamet
Kamet
Kamet, ayağa kalkmak ve itidal üzere olmak demektir. Cemaat ile kılınan farz namazlardan önce müezzin tarafından okunan, farz namazın başlayacağını haber veren ve cemaati namaza davet eden bir sesleniştir. Erkekle tek başına kılacakları namazların fa...
İşrak Namazı
İşrak Namazı
İşrak namazının vakti, güneş ufuktan bir mızrak boyu yükseldikten sonra yani 45 dakika geçtikten sonra başlar. Bilindiği gibi güneç doğduktan ve bir mızrak boyu yükselene kadar geçen zamana kerahet vakti denir. Tam kerahet vakit geçtikten sonraki zam...

 

Secde Namazı
Kaza Namazı Hesaplama
Kaza Namazına Nasıl Niyet Edilir
2 Rekat Namaz Nasıl Kılınır
Hacet Namazı
Dilek Namazı
4 Rekât Namaz Nasıl Kılınır
Gerdek Gecesi Namazı
Şafi Mezhebine Göre Namaz
Seferi Namazı
Tövbe Namazı
Kamet
İşrak Namazı
Zammı Sure
Şifa Namazı
Şükür Namazı
Yolcu Namazı
Namazda Okunacak Dualar
Nafile Namazlar
Sabah Namazı Tesbihatı
Oturarak Namaz Nasıl Kılınır
Hangi Vakitlerde Namaz Kılınmaz
Evvabin Namazı
Sünnet Namazlar
Namaz Kılmamanın Cezası
Kadir Gecesi Namazı Nasıl Kılınır
Kuşluk Namazı Vakti
Namazdan Sonra Tesbihat
Namazın Mekruhları
Teheccüd Namazı
Popüler İçerik
Zammı Sure
Zammı Sure
Zammı Sure, Namaz kılarken Fatihadan sonra okuduğumuz, kısa surelere zammı sure denilir. Zammı sure olarak genelde Kuran ı Kerim'in son kısmında bulun...
Şifa Namazı
Şifa Namazı
Şifa Namazı, Namaz yaşamda ebediyete kadar farz kılınmıştır. Peygamber efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurur; "Namazda şifa vardır" sözü ile ...
Şükür Namazı
Şükür Namazı
Şükür namazı, Allah'ın (c.c.) bizler için sayılamayacak kadar nimetler vermesi karşısında Allah'a (c.c.) bu nimetler karşısında teşekkür babında veril...
Yolcu Namazı
Yolcu Namazı
Yolcu namazına Peygamber Efendimiz oldukça önem verirdi. Yolcu namazına aynı zamanda sefer namazı da denir. Yolcu namazı kılmada oldukça büyük hikme...
Namazda Okunacak Dualar
Namazda Okunacak Dualar
Namazda okunacak dualar; tekbir getirip namaza başlamaktan kade-i ahireden sonra selam verişe kadar geçen süre boyunca okunan dua ve surelerin tümüdür...
Nafile Namazlar
Nafile Namazlar
Nafile namazlar, farz ve vacip namazların dışında kalan ve Resulullah’ın (s.a.v.) kıldığına dair rivayetler olunan ve Peygamber Efendimizin kılınmas...
Sabah Namazı Tesbihatı
Sabah Namazı Tesbihatı
Sabah namazı tesbihatı yapmanın fazileti oldukça yüksektir. Her namazdan sonra yapılan standart tesbihatın dışında, kılınan namazın ve saatin durumu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Secde Namazı
Kaza Namazı Hesaplama
Kaza Namazına Nasıl Niyet Edilir
2 Rekat Namaz Nasıl Kılınır
Hacet Namazı
Benim kılmadığım kaza namazlarım var nasıl hesaplandığını bilmiyorum
Sureleri Ve Duaları Oyun Oynarken Ezberlemek Caizmidir
Nasr Suresi Hakkında
Namaz Ne Zamana Kadar Kılınabilir?
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Benim kılmadığım kaza namazlarım var nasıl hesaplandığını bilmiyorum
Sureleri Ve Duaları Oyun Oynarken Ezberlemek Caizmidir
Nasr Suresi Hakkında
Namaz Ne Zamana Kadar Kılınabilir?
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024