{ "title": "Cuma Namazı", "image": "https://www.namazrekatlari.gen.tr/images/cuma-namazi.gif", "date": "23.01.2024 03:51:59", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Cuma namazı, hakkında bilinmesi gereken her şeyi bu makalede bulacaksınız. Cuma günü Müslümanlar için haftanın bayram günü ilan edilmiş bir gündür. Bu Müslümanların bayramı olan günde tüm Müslümanlar camiye akın ederek toplu bir şekilde Cama namazını kılarlar. Bu sebeptendir ki Cuma gününe \" Seyyidü'l eyyam \" yani günlerin efendisi ve itibarlısı denir. Tarih boyunca tüm hayırlı olaylar Cuma gününe denk gelmiştir. Pek kutsi olaylar Cuma günü zuhur etmiştir. Bir hadis-i Şerifte şöyle buyrulur: \" Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, Cuma günüdür. Adem (A. S.) o günde yaratılmış, o gün Cennete konmuş, o gün Cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet de ancak Cuma günü kopar. \" Çoğu insanın yanlış bildiği gibi Cuma günü çalışmak, ticaret yapmak ve hayırlı işlerle uğraşmak haram değildir. Cuma günü dünyevi iş yapma yasağı sadece Cuma namazı saatine has bir yasaktır. Namazdan sonra çalışmak ve alış-veriş yapmak mubahtır. Zaten ayetten de anlaşıldığı üzere namazdan sonra yeryüzüne rızık aramak için dağılınız diye buyrulmaktadır.

Cuma namazının farz olduğu kitap, sünnet ve icma ile sabittir. Cuma süresinin 9. Ayetinde şöyle buyrulur: \" Ey iman edenler, Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman hemen Allah'ın (C. C.) zikrine (Namaz ve hutbe dinlemeye) gidin. Alış - verişi bırakın. Böyle hareket etmeniz sizin için daha hayırlıdır. \"

Peygamber Efendimiz bir hutbesinde şöyle buyurmuştur: \" Biliniz ki, Allah-ü Teâlâ Cumayı bu makamda, bu senenin bu ayında, bu günde farz kıldı. Bu farziyet kıyamete kadar sürecektir. Kim onu inkarından veya küçümseyerek, ben hayatta iken veya vefatımdan sonra terk ederse, Allah onun iki yakasını bir araya getirmesin. İşlerinde de feyiz ve bereketi kaldırsın. Dikkat ediniz. O kimse tövbe edinceye kadar onun ne namazı ne zekâtı ne haccı ne orucu, hiçbir hayır ve hasenatı kabul edilmez. \"

Peygamber Efendimiz, Cuma namazını terk etmenin uhrevi cezasına ise şu şekilde tema etmektedir: \" Kim özürsüz olarak ve ciddiye almayarak üç Cuma namazını terk ederse, Allah (C. C) onun kalbini mühürler. Allah (C. C) kimin kalbini mühürler ise onu Cehennemin en alt tabakasına koyar.

Cuma Namazı Ne Zaman Farz kılındı?

Cuma namazı, hicret esnasında yani Peygamber Efendimiz Mekke'den Medine'ye göç ederken farz kılınmıştır. Hicret esnasında Efendimiz Ranuna denen mekâna geldiğinde Salim Oğulları yurdunda ilk Cuma namazını eda etmiştir. O günden sonra da her Cuma kıldığımız Cuma namazı farz namazlar arasına girmiştir.

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Cuma namazı iki rekâtlık bir namazdır ve sadece cemaatle kılınır. Olur da Cuma namazına yetişemeyen kişi yerine öğle namazını eda eder. Farz olan iki rekâtlık Cuma namazının dışında 8 rekâtta sünneti vardır. Dört rekâtlık ilk sünnet farzdan önce kılınırken ikinci dört rekâtlık sünnet ise farzdan sonra kılınır.

Vakit gelince ilk olarak dört rekâtlık sünneti kılınır. Ardından cami içinde ezan okunur. Ezandan sonra imam minbere çıkarak hutbe okur. Hutbeyi bitirdikten sonra mihraba geçerek iki rekâtlık Cuma namazını kıldırır. İmamın mihraba geçişi esnasında müezzin kamet getirir. Farzın arkasına dört rekâtta bireysel olarak sünnet kılınır. Böylelikle Cuma namazı bitmiş olur.

Cuma namazının ardından iki ve dört rekât olmak üzere kılınan altı rekâtlık bir namaz daha vardır. Bu \" Zuhr-i ahir \" namazıdır ve Cuma ile ilgisi yoktur. Bu namazın kılınış sebebi şayet Cuma namazı sahih olmazsa öğlen namazının yerine geçmesi içindir. Cuma namazı sahih olmuşsa bu kılınan namazlar öğle namazının kazası yerine geçer. Şayet kişinin kaza borcu yoksa nafile namaz yerine geçer.

Cuma gününde öyle bir zaman vardır ki kişinin o anı yakalayarak ettiği dua hürmetine tüm istekleri yerine getirilir. Bu zamana \" Saadet-i icabe \" adı verilir.

Cuma Namazının Farz Olmasının Şartları Nedir?
Cuma Namazının Sahih Olmasının Şartları Nedir?
Soru: Cuma namazının sahih olması için tek bir yerde ve İslam halifesinin kıldırması gerektiğine ait görüşler vardır. Bu doğru mudur?

Cevap: Hayır. Şehrin ne demek olduğu müçtehitler arasında ihtilaflı bir konudur. Nüfusun genişlemesiyle birlikte böyle bir şeyin mümkün olmadığını düşünen müçtehitler köylerde bile Cuma namazı kılınabileceğine karar vermişlerdir. Köylerde Cuma namazının nasıl kılınabileceğine dair görüş iki türlüdür. Birincisi, köyde bir camiye köy halkı sığmıyorsa ikinci camilerde de kılınabilir. Fakat tek cami yeterliyse buna rağmen iki camide kılınıyorsa ilk Cuma namazına başlayan yerin namazı sahih olurken diğer yerdeki cuma fasiddir. Böylece oranın cemaatine öğle namazı vacip olur. İkinci görüş ise köyde kaç cami varsa hepsinde de kılınabilir. Daha ağır basan görüş bu ikinci görüştür.
" } ] }