{ "title": "Cuma Namazının Fazileti", "image": "https://www.namazrekatlari.gen.tr/images/cuma-namazinin-fazileti.gif", "date": "20.01.2024 14:54:30", "author": "Gazel", "article": [ { "article": "Cuma namazının fazileti konusuna değinmeden önce cuma gününün özelliğine dair bilgi edinmek gerekir. Cuma günü İslam dini açısından önemi çok fazla olarak kabul edilen bir gündür. Bu nedenle haftalık toplu ibadet günü olarak belirlenmiştir. Bu konuya dair bilgi veren hadislere göre cuma günü önceleri Yahudilik ve Hristiyanlık dini için haftalık toplu ibadet günü olarak belirlenmiştir. Ancak daha sonraları Yahudiler bugünü cumartesi, Hristiyanlar da pazar günü olarak değiştirince Müslümanlar için yeniden haftalık ibadet günü olarak belirlenmiştir.

Cuma namazının faziletini belirtilen rivayetler Hz. Peygamber tarafından birçok kere belirtilmiştir. Cuma namazının faziletini belirten bazı ayetler ve hadisler şunlardır;

\"Ey iman edenler!
Cuma günü namaza çağrılınca Allah'ı anmaya koşun, alışverişi bırakın. Bilseniz bu hakkınızda daha hayırlıdır. Namaz kılınca yeryüzüne dağılın. Allah'ın lütfunu arayın. Allah'ı anın ki, felâh bulasınız. (Cum'a süresi 62/910 Cuma namazının fazileti konusu)

Cuma namazının fazileti konusunda Sevgili peygamberimiz (S. A. S) şöyle buyurmuşlar \"Güneşin doğduğu günlerin en hayırlısı Cuma günüdür. (Sünen-i Tirmizi Terc. C.1 S 487)

\" dem o gün yaratıldı, o gün cennetten yere indirildi, o gün tövbesi kabul edildi ve o gün vefat etti, kıyamet günü de o gün kopacaktır. İns ve cinden başka hiçbir yaratık yoktur ki, tan yeri ağardıktan gün doğuncaya kadar kıyamet belki bugün kopar korkusu ile kulak kabartmasın. Bir de o günün içinde bir saat vardır ki, bir Müslüman kul tesadüfen o esnada namaz kılıp Allah Teâlâ hazretlerinden bir hacetini dilerse, onu Allah Teâlâ muhakkak verir. \" (Tecri, III 45; Müslim, Cum'a, 17, Cuma namazının fazileti)

\"Birtakım kimseler ya cuma namazını terk etmekten kesin olarak vazgeçerler ya da Allah onların kalplerini mühürleyecek, sonra kendileri muhakkak surette gafillerden olacaklardır. \"(Müslim, Cum'a 17, Cuma namazının fazileti)

\"Üç cuma namazını, aldırmayarak mazeretsiz bırakıp kılmayan kimsenin Allah kalbini mühürler. \" (EtTâc I, 273, Cuma namazının fazileti)

\"Bir kimse güzelce abdest alır sonra mescide gelir, susup okunacak hutbeyi dinler cuma namazını kılarsa, gelecek cumaya kadar ve ondan sonraki üç günde işleyeceği küçük günahlar affedilir. (Müslim, Cuma, 24, Cuma namazının fazileti)

Cuma namazının fazileti Hz. Peygamber döneminden günümüze kadar Müslümanlarca kılınmıştır ve farz olup olmaması konusunda hiçbir ihtilafa düşülmemesinden gelir. Cuma namazı, cuma günü öğle namazının vaktinde cemaatle kılınan iki rekâttan oluşan bir namazdır. Cuma namazı köle, kadın, çocuk ve hastalara farz değildir. (Ebu Davud, Salat, 215)
" } ] }