{ "title": "İşrak Namazı", "image": "https://www.namazrekatlari.gen.tr/images/israk-namazi.gif", "date": "19.01.2024 02:49:33", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
İşrak namazının vakti, güneş ufuktan bir mızrak boyu yükseldikten sonra yani 45 dakika geçtikten sonra başlar. Bilindiği gibi güneç doğduktan ve bir mızrak boyu yükselene kadar geçen zamana kerahet vakti denir. Tam kerahet vakit geçtikten sonraki zamandır. Kerahet vaktinde namaz kılmak mekruhtur.

Güneşin saat kaçta doğduğunu bilmeyen kişi, çenesini göğsüne dayar ve göğsüne yapıştırarak güneşe bakar. Bu durumda eğer güneşi göremiyorsa güneş bir mızrak boyunu aşmış ve kerahet vakti çıkmış demektir.

İşrak namazı kuşluk namazından ayrı olarak ve kuşluk namazından önce kılınır. İşrak namazının kılındığı zamandan 15 dakika sonra da kuşluk vakti kılınır. Bu yüzden İşrak namazının hemen ardından kuşluk namazı da kılınabilir.

İşrak namazının faziletini Hz. Ömer (R. A) şu şekilde anlatmıştır:
Diğer bir rivayet de Enes Bin Malik'ten: “Resulullah (S. A. V.) şöyle buyurdu: ” Kim sabah namazını cemaatle kılar, sonra güneş doğuncaya kadar oturarak Allah'ı (C. C.) zikreder, sonra iki rekât namaz kılarsa, ona tam bir hac ve umre sevabı verilir. ” Enes Bin Malik dedi ki:“Tam bir hac ve umre sevabını tam üç defa söyledi. ”

İşte İşrak namazını kılanlar hac ve umre sevabı kazanırlar. Tabi ki İşrak namazının şartlarına uyarak kılınması dahilinde. Bir kişi sabah namazını cemaatle kılar, ardından güneşin doğmasına kadar oturduğu yerde Allah'ı (C. C.) zikreder, kerahat vakti çıktıktan sonra iki rekât İşrak namazı kılarsa bu sevabı elde eder.

İşrak namazı için niyet: “ Niyet ettim ya Rabbi rıza-i şerifin için işrak namazı kılmaya“şeklinde niyet edilerek iki rekât namaz kılınır.

Duha namazı ile İşrak namazının aynı olduğunu söyleyen alimler de mevcuttur, farklı olduğu görüşü bildiren alimler de mevcuttur. Duha namazı, yani kuşluk vaktinde kılınan diğer adı kuşluk olan namaz ile işrak namazının başlama saati aynıdır. Yani güneşin bir mızrak yükseldiği andır. Tam bu zamanda kılınırsa İşrak namazı olur. Fakat güneş yükselip biraz zaman geçtikten sonra kılınırsa Duha namazı olur. En yaygın olduğu görüş budur. Bu yüzden Tam işrak saatinde iki rekât namaz kılıp İşrak namazına niyet etmeli ve ardına Duha namazı kılınmalı. Fakat o saatte namaz kılmaya zaman olmadıysa veya uyuyakalındıysa öğlen namazına 45 dakika kalıncaya kadar bir zaman diliminde Duha namazı kılınmalıdır.
" } ] }