{ "title": "Kaza Namazı", "image": "https://www.namazrekatlari.gen.tr/images/kaza-namazi.gif", "date": "19.01.2024 13:55:23", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Kaza namazı, vaktinde kılınmayan namazın vakti geçtikten sonra kılınmasına denir. Vakit namazlarının kazası yapılırken sadece farz olan namazları kılınır, sünnetleri kılınmaz çünkü borç olan sadece farz olan namazlardır. Her vakit namaz için kazalarının kılındığı özel bir zaman dilimi yoktur. Yani öğlen namazının kazası sadece öğlen vaktinde kılınır diye bir sınırlama yoktur. Dileyen kerahet zamanı dışında dilediği kadar kaza namazı kılabilir. Sadece kerahet vakitlerinde kaza namazları kılınmaz.

Kerahet vakitleri; sabah güneş doğduktan sonra 45 dakika boyunca, güneş tam tepe noktadayken öğle namazına 45 dakika kala ve akşam güneş batımından 45 dakika öncesi kaza namazları, sünnet ve nafile namazlar kılınmaz.

Geçerli bir özür olmadan namazı kazaya bırakmak büyük günahlardan biridir. Allah-ü Teâlâ bu konuda şöyle buyuruyor: \" Güvene kavuştuğunuz zaman namazınızı kılın. Çünkü namaz müminlere vakitleri belirlenmiş şekilde farz kılınmıştır. \" (Nisa 4-103) Namazı kaza etmekle günahtan kurtulmak mümkün olmaz, ayrıca tövbe de etmek gerekir. Geçerli bir özür sebebiyle namaz kazaya bırakılabilir.

Farz Namazın Kazaya Bırakılabileceği Durumlar
Kazaya Bırakılan Namazlar Nasıl Kaza edilir?
" } ] }