{ "title": "Kıble", "image": "https://www.namazrekatlari.gen.tr/images/kible.gif", "date": "19.01.2024 03:35:35", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Kıble, Allah (C. C.) her yerdedir. Emrettiği üzere yer ve yön yaratılmışlar içindir. O'nun hiçbir yere ya da yöne ihtiyacı yoktur. İnsanları çok aciz yaratmıştır. Kendisi için bir yer bulmaya mecburdur. Bu yüzden kendisine başını koruyacağı bir ev inşa eder. Aynı zamanda güvene ihtiyaç duyar. De ki; Doğu da batı da Allah'ındır. O, kime dilerse doğru yolu gösterir. İbn Ömer (R. A.)'dan anlattığı rivayette, demiştir ki; İnsanlar Kâbe'de sabah namazını kılarlarken bir kimse oraya geldi ve şöyle dedi; Şüphesiz ki; Peygamber (A. S.) Efendimizin üzerine bu gece Kur'an'dan ayet indi ve kıbleye yönelmekle emrolundu. O sebeple kıbleye yöneldiler ki, o esnada yüzleri Şam cihetine yönelik bulunuyordu, oldukları yerde namazlarını bozmadan yüzlerini Kâbe cihetine döndürdüler. Öyle ki, kıbleyi doğrudan Kâbe belirler. İslam Alimleri bu konuda doğruluk içindedirler. Namazın farzlarından biri kıbleye yönelmektir. Yani namaz kılarken kıbleye dönmektir. Namazda kıbleye dönmek farz olmuştur. Allah'u Teâlâ'nın kesin emridir. Namazı kıbleye karşı kılmak, kıble için kılmak değildir. Allah'u Teâlâ'nın emrine itaat etmektir. Müslüman aleminin kıblesi öncesinde Kudüs'tü. Yüce Allah bir ayet-i kerimesinde; Hicretin ikinci yılı olan Recep ayında, Kâbe'nin kıble kabul edilmesini, emretmiştir. Böylece İbrahim (A. S.)'ın kıblesi olan Kabe'ye dönüldü.

Kur'an-da Kıble Hakkında Ayetler

Hz. İbrahim (A. S.) Allah'ın emri ile Kâbe'nin olduğu yere gider. Annesi ve oğlu İsmail ile orada iskanda bulunurlar. Daha sonra İsmail ile Kâbe'nin yerini kazmaya başlarlar. Hz. Şit'in yapmış olduğu binanın arsasını bulur ve o arsanın üzerine Kâbe'nin temellerini atarak inşa eder. Ayet-i kerimede; Beytullah Hazretlerinin \"temellerini atıyor\" sözü ile namazın kıblesi Kabe'dir, duanın kıblesi de semadır. Kıble yaptık, demiştir. Kıble, Kâbe'nin arsasıdır. Yani, yerden Arşa kadar, o boşluk kıbledir. Bunun için nerede olursan ol, denizlerde, kuyu diplerinde, yüksek tepelerde ve uçaklarda bu cihete doğru namaz kılınır. Bu elbette Rabbimizden gelen gerçek bir emirdir. Ancak namaz esnasında kalp temizliğini ve ferahlığını sağlamak için namaz edilirken bir yön bulmaktı ve bu da Kâbe oldu. Tabii evin içinde bazı işaretlere bakarak, güneşin ışığına göre ön cepheye doğru döndüğünüzde güneşin sol taraftan doğup sağ taraftan batarsa o güney cephedir. Eğer yönü bulamazlarsa Allah'ın her yerde olduğuna inanıp ibadete devam edilir.

Kıblenin Tarihçesi

İslam'ın dini, çıkış yönü olan Mekke'de duyulmaya başlayınca, Müslümanlar da kendi yerlerini bulmak için bir kıble yapmaları gerekiyordu. İslam'dan önce dini inançların yapıldığı Kâbe de bu vesileyle uygun görüldü ve kıble olarak karar verildi. Aylar sonra Müslümanlar göç etmeye başlayınca Medine'ye bir kıble inşa etmek ve ibadetlerinin simgesini yerine getirebilmek içindi. Böylece insan kendi nefsinden hicret edecek ve her türlü günahlardan da tövbeyle ilahi kurtuluş makamına ulaşma istekleridir. Bu arada Medine'de yaşayan Yahudiler ve kıblesi, Beyt-i Makdis, olan Kudüs'tü. Peygamber efendimizde aynı şekilde, kendisine Yahudilerin kıblesini seçer. Bazı tarih kaynaklarına göre Peygamber efendimiz Kudüs'ü kıble tayin etmesi, Yahudiler'den kendisinin onlara hoş görünebilmek için olduğu yazılıdır. İki sene Müslümanlar ibadetlerini Kudüs'te devam ederler. Fakat, bir süre sonra Peygamber efendimiz, Medine'de kendi dinini yaymasıyla bu durumdan rahatsız olan Yahudiler; Müslümanlar, bizim dinimize uymamaktadır. Zira kıblemize yönelmektedirler. Şeklinde alaycı konuşmalar yaparak; Yahudilerin bu sözleri Peygamber efendimizi kızdırır ve kıblesini Yahudilerin kıblesini Kudüs'ten alarak tekrar önceki kıbleleri olan Kâbe yönüne çevirir. Bunun için gereken Kur'an-da ve Ayet-i kerimelerde yazılıdır.
" } ] }