{ "title": "Namaz Niçin Kılınır", "image": "https://www.namazrekatlari.gen.tr/images/namaz-nicin-kılınır.gif", "date": "20.01.2024 18:50:04", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Namaz niçin kılınır? Namaz, kul ile Allah (C. C.) arasında manevi bir bağ, özel bir iletişim penceresi, sırlı bir köprüdür. Namaz, kulun Allah'a (C. C.) en samimi ve içten, en niyazlar, en bereketli, en nitelikli ve değerli, en ihlâsı, en kâmil bir yöneliştir, sığınıştır, ilticadır ve kurtuluş vesilesidir.

Namaz; kulun aczi yetini, noksanlıklarını, kusurlarını, çaresizliğini ve bir hiç oluşunu anlayarak mutlak kudret sahibi, mutlak zenginlik sahibi, mutlak rahmet ve merhamet sahibi olan Allah'ın (C. C.) merhamet kucağına kendisini atmasıdır.

Namaz huşu içinde kılınan, tekbir ile başlanarak Allah'ı (C. C.) yücelten, Allah'ın (C. C.) kelamı okunarak ve selam ile tamamlanarak bitirilen özel bir ibadettir. Namaz Allah'a (C. C.) olan bağlılığımızı, saygımızı ve itaatimizi bildiren özel bir şükürdür.

\" Namaz dinin direğidir \" derken Allah Peygamberi (S. A. V.) ne de güzel bir benzetme yapmış. Nasıl ki bir binan kolonlar üzerinde durur ve o kolonlardan bir tanesini kesersek o bina yıkılır, hiç olur. Namaz da dinin direği olduğu için namazı olmayanın imanı olmaz, yıkılır, mahvolur. Öyle ise imanın ilk şartı kelime-i şahadet ve ikinci şartı da namazdır. Zaten birinci şartı yerine getirmeyen ikinci şartı asla yerine getirmez. Fakat maalesef birinci şartı yerine getirdiği halde ikinci şartı yerine getirmeyen çok Müslüman vardır. Namaz kılmayanların hiçbir ibadeti kabul edilmez. Çünkü ahir alemde ilk sorgulanacak ibadet namazdır. Eğer Müslüman namazını tam kıldıysa diğer ibadetlerine bakılacaktır. Namazı tam değilse diğer nafilelerle namaz tamamlanacaktır. Namaz tamamlanırsa kişinin diğer amellerine bakılacaktır. Fakat Müslüman'da hiç namaz yoksa yaptığı hiçbir amele bakılmayacaktır. İşte namaz böyle önemli bir ibadetken yaşam gayemizin birinci amacı namaz olmalı. İş arasında namaz geçiştirilmemeli, namaz arasında kalan zamanlarda iş ve dünyevi işlerle uğraşılmalıdır. Çünkü namaz fazla zaman alan bir ibadet değildir. 24 saatin sadece bir saatini ayırarak yapılabilecek bir ibadetken bundan mahrum olmak ahmaklıktır.

İnsan zamanı olan 24 altına benzetsek Allah (C. C.) her gün bize hayat kadar önemli 24 altın verip sadece günde birini borç istiyor. 23 altın size yeter diyor. Günde bir altın karşılığı da cenneti vaat ediyor. Fani dünyada 40-50 sene rahat etmek için gece gündüz çalışırken yaşlanmaya yakın ancak bir ev sahibi olabiliyoruz ve birkaç sene o evde rahat etmek için geceyi gündüze katıp çalışıyoruz. Baki alemde sınırsız yaşanacak bir Cennet köşkü için neden bir saat çalışmayalım. Hem namaz, insan için bu dünyada da sayısız faydası olan bir ibadettir. En önemlisi namaz kılanın evi de bereketlenir hayatı da. Namaz kılan kişinin hiç darlık görmeyeceğine dair hadisi şerifler vardır. Namaz kılan kişi hem madden hem de ruhen huzurlu bir hayat yaşar. İmanı kuvvetlenir. Sıkıntı bile çekse Allah'ın (C. C.) imtihanı olduğunu bilerek teslimiyet gösterir ve sabreder. Namaz niçin kılınmalı? Allah (C. C.) namaz kılmayanları bir ayetinde bakın nasıl anlatmış.

Allah-ü Teâlâ Cehenneme giden insanların hallerini Kur'an'ı Kerim'de şöyle ifade ediyor: “Cennette olan iman sahipleri, cehennemde azap gören insanlara sorar:' Niçin siz cehennemde acı çekiyor, azap ediliyorsunuz?' Cehennemde azap görenler şöyle cevap verirler: ‘ Biz dünyada iken namaz kılmazdık, fakiri yedirmezdik. Oyun ve eğlenceye, yanlış yola dalanlarla beraber biz de dalardık. Biz böyle yaşarken ölüm gelip bize çattı. ” (Müdessir suresi 39-47)

Namaz inşallah cehennem azabından koruyacak ve cennet nimetleriyle mükâfatlandıracak Allah'ın (C. C.) bizlere sunduğu en büyük nimettir. Bunun farkında olarak huşu içinde ve aksatmadan farz namazları kılmalı ve üzerine nafileler eklemeliyiz.
" } ] }