{ "title": "Namazda Huşu", "image": "https://www.namazrekatlari.gen.tr/images/namazda-husu.gif", "date": "19.01.2024 03:07:36", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Namazda huşu, huşu sözlük anlamı olarak çekinmek, korkmak, boyun bükmek gibi manevi eylem olarak tanımlanabilir. Aslen kalpte, ancak bedenle yapılan bir tür eylemdir. Kalbin huzuru, bedenin de sakin ve hareketsizliğidir. Huşu ile kılınan namaz Kur-an-ı Kerim'de kurtuluşun anahtarı olarak tanımlanır. Namazda huşu, kalbi yalnızca Allah'a teslim ederek, ondan başka bir şeyle meşgul olmadan huzurla kılınan namazdır. Allah'ın huzurunda olmak, yalnızca Allah'ı düşünmek, görmesek de Allah'ı hissederek namaz kılmaktır.

Sahabe ve Alimlere Göre Namazda Huşu

Hz. Ali: Namazda huşunun Müslümanlara karşı yumuşak olmak, namaz kılarken sağa ve sola yönelmemek olarak tanımlamıştır. Kalpte yaşanan huşu ile namazda donmuş hiç hareketsiz durmak, sağa sola bakmamak ve herhangi bir şeyle ilgilenmemektir buyurmuştur.

İbn-i Abbas: Namazı huşu ile kılan kişi Allah'tan korkan kişi diye buyurmuştur.

Alimler namazda huşuyu; tüm himmeti namaz için toplamak, namaz haricinde her şeyden uzak durmak, gözleri secdeden ayırmamak, elbise ya da herhangi bir şeyle oynamamak olarak tanımlamıştır.

Namazda Huşu Neden Önemlidir?

Namaz huşu ile kılınmazsa namaz kılan kişiye ağır gelir. Huşu ile kılınmayan namaz kişiye yorgunluk getirir. Bu nedenle namazın huşu içinde kılınması gerekir. Huşu ile kılınan namaz kılan kişinin rahatlamasını ve ferahlamasını sağlar.

Namazda Huşu İçin Gerekli Olanlar
" } ] }