{ "title": "Namazın Şartları", "image": "https://www.namazrekatlari.gen.tr/images/namazin-sartlari.gif", "date": "19.01.2024 22:53:22", "author": "Üstündağ", "article": [ { "article": "Namazın şartları; kişinin namaz kılmaya başlamadan önce mutlaka içinde bulunması gereken veya yerine getirmesi gereken bazı şartlara verilen genel isimdir. Zaten namazın şartları çoğumuzun çocukluktan itibaren birçok temel dini bilgiyle beraber öğrendiği ve dini açıdan en gerekeli ve giriş niteliğindeki şartlar arasındadır.

Namazın şartları nelerdir?

Namazın şartları normalde 12 tanedir. Fakat bunların yerine getirilmesi gereken zaman dilimleri farklı olduğu için; namazın şartları 6'sı dışındaki ve 6'sı içindeki farzlar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

Namazın şartları (Dışındakiler)

A. Hadesten taharet: Namaz kılacak kişinin vücudunun namaz kılmak için yeterince temiz olmasıdır. Yani; namaz kılacak kişi eğer çok kirlenmiş durumdaysa mutlaka temizlenmeli; gusül abdesti almasını gerektirecek bir durumdaysa mutlaka gusletmeli ve tabii en temel şart olarak namaz abdestini almalıdır.

B. Necasetten taharet: bu da namaz kılacak kişinin kıyafetinin ve namaz kılacağı çevrenin mutlaka temiz olmasıdır. Tüm yorumlara göre kişinin kıyafetinde gözle zar zor görülebilecek; çok küçük çamur, vs. Lekeleri olabilir; bunlar namazı bozacak durumlar değildir fakat gözle görülür derecede kirli olan kıyafetlerle namaz kılınması kesinlikle reddedilmektedir. Çevrenin ise rahatça dua okumaya ve secde edebilmeye yetecek kadar temiz olması gereklidir. Evlerde seccade kullanılmasının altında yatan gelenek de budur.

C. Setr-i avret: Temizlikle alakalı namazın şartlarından sonra bu; biraz daha edeple alakalıdır. Erkeklerde kasıklardan diz kapaklarına kadar olan bölge; kadınlarda ise el, yüz ve ayaklar hariç tüm vücut ibadet konusunda avret yeri olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla namaza başlanmadan önce mutlaka sözü geçen avret yerleri örtülmelidir.

D. İstikbal-i kıble: Bilindiği gibi namaz mutlaka bulunduğumuz yere göre Kâbe'nin bulunduğu yöne dönülerek kılınmalıdır. İstikbal-i kıble de namazın şartları arasında bunu anlatan maddedir. Namaz; mutlaka kıbleye dönülerek kılınmalıdır.

E. Vakit: Günde beş vakit olarak kılınan namazların her birinin belirli zaman dilimleri vardır ve her namaz bu vakitler içerisinde kılınmalıdır. Yalnız; sabah namazının gün doğumundan 30-40 dakikalık önceki zaman diliminde kılınmış olması ve ikindi namazının akşam ezanından yaklaşık yarım saat öncesinde kadar kılınmış olması daha iyidir.

F. Niyet: Namazın şartları arasında kişinin kalben teslimiyeti ile alakalı olandır. Çünkü kişi namaza durmadan önce fiziksel olarak hazırlandığı gibi niyet olarak da hazırlanmalıdır. Doalyısıyla; namaza başlamadan önce mutlaka Allah rızası için kılmaya niyet etmelidir.

Namazın şartları (İçindekiler)

A. İftitah tekbiri: Nazama başlanmadan önce mutlaka \"Allah-u ekber\" şeklinde tekbir getirilmelidir ve sonraki aşamalara buradan sonra devam edilmelidir.

B. Kıyam: Tekbir getirdikten sonra bir süre ayakta durulması gerektiğini belirten şarttır. Bu şart; ellerimiz göbekte birbirine bağlı şekilde dururken yerine getirilmiş olabilir. Ama namazın şartları arasında kıyam; diğerlerine göre daha esnektir. Çünkü ayakta duracak gücü olmayanlar oturarak, hasta yatağında, vs. Durumlarda da bu şartı yerine getirebilirler.

C. Kıraat: Namazda dua ve sure okunması şartıdır. Bu şart da kıyam sırasında Subhaneke, Fatiha ve bir adet Kur'an suresinin okunmasıyla yerine getirilmiş olur.

D. Rüku: Kıyam ve kıraatten sonra öne doğru eller diz kapağından olacak şekilde eğilinmesi ve üç kere \"Subhane rabbiyel azim\" denilmesiyle yerine getirilen farzdır. Sonrasında tekrar ayağa kalkılacaktır ve namazın şartlarından bir sonraki yerine getirilecektir.

E. Secde: Rükudan ayağa kalktıktan sonra iki kere secde edilir ve her birinde üçer kere \"Subhane rabbiyel ala\" denir. Böylece secde şartı da yerine getirilmiş olur.

F. Kade-i ahire: Bire bir çeviride \"son oturuş\" anlamına gelir. Namazın şartlarından sonuncusu olan kade-i ahire; namaz sırasında da en son yerine getirilen şarttır. İkinci ve dördüncü rekâtlarda oturulması ve Tahiyyat, Salli ve Barik ile Rabbena dualarının okunması ile yerine getirilir.

Görüldüğü gibi namazın şartları konularına göre de ikiye ayrılmıştır. Dışındakiler daha çok fiziki, ruhsal ve kalp temizliği ile ilgiliyken; içindekiler ise daha teknik, yani namaz ibadetinin gerçekleştirilme şekliyle ilgilidir. Ama namazın şartlarının her birine eşit derecede önem verilmeli ve hepsi özenle yerine getirilmelidir.
" } ] }