{ "title": "Sabah Namazının Kazası", "image": "https://www.namazrekatlari.gen.tr/images/sabah-namazinin-kazasi.gif", "date": "21.01.2024 00:55:58", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Sabah namazının kazası, sabah namazı imsak vaktinin girmesinden güneşin tam kendini göstermediği vakte kadar kılınması gereken ve vakti çok çabuk geçen bir namazdır. Büyük din Alimleri sabah namazının mümkün olduğunca vaktinde kılınmasını kazaya bırakılmamasını tavsiye etmektedir.

Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (S. A. V) sabah namazının önemine dikkat çekmek için, 'seher vaktinde kılınan iki rekâtlık namaz dünya ve onun içindekilerden daha hayırlıdır' buyurmuşlardır. Peygamber Efendimiz hadisi şerifte, dünyanın nimetleri geçici ve fani Ahiret nimetleri ise baki olduğu için dünyadan daha hayırlıdır demiştir. Çünkü sabah namazının hem bu dünya hem Ahiret nimetleri açısından sayısız faziletleri vardır.

Uyanamadığı için sabah namazını vaktinde kılamayan ne yapmalıdır?

Gaflet halinde sabah namazını kılamayan bir kişi, (Kerahat) vakti dediğimiz, güneşin doğuşundan sonraki 45 dakikalık zaman geçtikten sonra hemen abdestini alıp sünneti ile kaza eder. Böylelikle sabah namazının borcundan kurtulmuş olur ama vaktinde kıldığı namaz gibi sevap alamaz.

Sabah namazının kazası nasıl kılınır?

Mümkün ise sabah namazı vaktinde, 'niyet ettim ALLAH rızası için, vaktinde kılamadığım sabah namazının kazasını kılmaya' diyerek niyet ettikten sonra, iki rekât farzı kılınır. Kaza namazlarında sünnet kılınmaz.

Bir kişi namaz kılmaya yeni başlamış ise daha önceki namazlarını nasıl kaza etmelidir?

Günlük kıldığı vakit namazlarının ardından kaza edebilir. Bu yöntem kazalarını hesaplamasında da kolaylık sağlar. Mesela, öğlen namazını her zamanki gibi kıldıktan sonra vaktinde kılamadığım öğlen namazının kazasını kılmaya diye niyet ederek sadece farzını kılar. Yatsı namazının farzından sonra vitir namazını da kaza etmek gerekir.

Sabah namazlarını ve diğer farz namazlarını bilerek terk etmenin günahı nedir?

Namaz kılmak Allah-u Teâlâ'nın emirlerindendir. İslam'ın beş şartından ikincisidir. Namaz dinin direği, müminin ise miracıdır. Namaz kılmak imanın şartlarından biri olmadığı için namaz kılmayan bir insan kafir olmaz. Namazın varlığını ve gerekliliğini kabul ettiği sürece imanı sahih olur ama namazı bilerek terk etmek çok büyük günahlardandır. Namaz kılmayan veya namaz vakitlerini kaçırdığı için üzülmeyen İnsanlar hakkında Peygamber Efendimiz (S. A. V) 'mümin günahını üzerine yıkılacak dağ gibi görür, münafık ise burnunun ucuna konmuş sinek gibi görerek umursamaz'. Buyurmuşlardır. Yani Müslüman o dur ki, günahlarının onu mahvedeceğini düşünerek üzüntü duyandır. Namazlarını terk etmek istemeden değil de özellikle de bilerek terk etmek münafıklık alametidir. Böyle anlatılınca yanlış anlaşılmasın namaz kılmayanlar münafık olmaz. Yalnızca yapma iradesini kendilerinde bulamadıkları için üzüntü duymayanlar için geçerlidir bu durum.
" } ] }