Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Nafile Namazlar

Nafile Namazlar

Nafile namazlar, farz ve vacip namazların dışında kalan ve Resulullah'ın (S. A. V.) kıldığına dair rivayetler olunan ve Peygamber Efendimizin kılınması için tavsiye buyurduğu namazlardır. Namaz üç çeşittir:
  • Farz Namazlar
  • Vacip Namazlar
  • Nafile Namazlar
Nafile namazlar, sünnet olan nafile namazlar ve mendup olan nafile namazlar olarak iki kısma ayrılır. Sünnet olan nafile namazlar, Allah Resulünün kılmaya devam ettiği fakat çok nadiren kılmadığı namazlardır. Bu nafileler kuvvetle yapılması tavsiye olan namazlardır. Çok nadiren Resulullah'ın (S. A. V.) bu nafileleri terk etmesinin sebebi bizlere farz olmadığını göstermektir. Mendup olan nafile namazlar ise Peygamber Efendimizin (S. A. V.) zaman zaman kılıp, zaman zaman kılmadığı ve kuvvetli olmayan nafile namazlardır. Bunlara müstehap nafile de denir.

Nafile Namazlar


Teheccüd namazı: Yatsı namazını kıldıktan sonra gecenin üçte ikisinin geçmesinden sonra kılınan 2 ile 8 rekât arası kılınan nafile gece namazıdır. Şayet gecenin üçte ikisi geçmeden kılınacak olursa uykudan uyanma şartı vardır. Yatsı namazından sonra bir miktar uyunur ve uyandıktan sonra kılınır. Fakat gecenin üçte ikisi geçtiyse uyuyup uyanmaya gerek yoktur. Peygamber efendimiz yatsı namazını kıldıktan sonra vitir namazını kılmadan uyur ve gecenin üçte ikisi geçtikten sonra uyanır ve 28 rekât arası teheccüd namazı kılar arkasından vitir namazını kılar ve sabah namazına kadar dua ederdi.

İşrak namazı: Sabah güneç doğduktan ve bir mızrak boyu yukarı çıktıktan sonra yani kerahet vakti çıktıktan sonra kılınan nafile namazdır. Yani bu zaman güneşin doğmasından 45 dakika sonrasına denk gelir. Saati olmayan kişi çenesini göğsüne değer ve güneşe doğru bakar. Şayet güneşi göremiyorsa bir mızraktan yukarı çıkmış ve İşrak vakti girmiştir. İki rekât olan İşrak namazının fazileti hakkında Resul-i Ekrem şöyle buyurmuştur: “ Bir kimse sabah namazını cemaat ile kıldıktan sonra oturup güneş doğana kadar zikir ile meşkul olursa, güneş doğunca da iki rekât namaz kılarsa, bir nafile hac ve umre sevabı alır. ”
Duha namazı (Kuşluk namazı): Sabah imsak vaktinden sonra 45 dakika geçer ve güneş bir mızrak boyu yukarı çıkarsa İşrak vakti girer. Bu zamandan öğlen namazına 45 dakika kalan zamana kadar geçen sürede kılınan namazdır. Başlangıç yönü ile İşrak namazıyla aynı namaz olduğunu söyleyen alimler vardır fakat aynı namaz olmadığını iddia eden alimlerin görüşü şöyledir. Tam işrak saatinde kılınan iki rekât namaz İşrak namazıdır. İşrak namazının arkasından Duha namazı kılınır. Şayet kişi geç kalkarsa veya işi olduğundan işrak saatini geçirirse öğlen namazı olmadan 45 dakika öncesine kadar Duha namazını kılar. Güçlü olan tez budur. Bu nafile namaz iki ile sekiz rekât arası kılınabilir.

Evvabin namazı: Diğer adı Tövbe namazıdır. Evvabin, çokça tövbe ve istiğfar ederek Allah'a (C. C.) yaklaşan kişi anlamına gelmektedir. Akşam namazından sonra kılınan bu Evvabin namazı için dört rekât diyen alimlerde vardır altı rekât diyenlerde. Peygamber Efendimizin Evvabin namazı kılarken Akşam namazının sünneti dahil altı rekât kıldığı görüşe göre dört rekât kılmak yeterlidir. Diğer görüşe göre ise Akşam namazının sünneti dahil edilmeden altı rekât kılmıştır. Bir ayeti kerimede Allah (C. C.) Evvabin namazının önemine değinmiştir. “ Rabbiniz, sizin kalplerinizden çok iyi bilir. Eğer siz iyi olursanız, şunu bilin ki Allah (C. C.), kötülükten yüz çevirerek tevbeye yönelenmeri (Evvabin) son derece bağışlar. ”
Abdest namazı: Abdest veya gusül abdesti alındıktan sonra yaşlık geçmeden önce kılınan iki rekât nafile namazdır. Bu namaz abdest veya gusül abdestinin nimetine kavuşulduğu için şükür anlamında kılınan mendup bir namazdır. Bu namazla ilgili Resul-ü Ekrem (S. A. V.) şöyle buyurmuştur: ” Her kim benim aldığım gibi abdest alır ve aklından bir şey geçirmeyerek iki rekât namaz kılarsa geçmiş günahları af olunur. ” (Buhari)

Mescid namazı (Tahiyyetü'l mescid): Mescidi veya camiyi selamlama namazıdır. Mescid evleri Allah'ın (C. C.) evleridir. Bu yönüyle mescidi selamlamak Allah'ı (C. C.) selamlamak anlamına gelir. Allah'ı (C. C.) selamlamanın en güzel yöntemi de iki rekât nafile namazdır. Mescid namazı mescide girer girmez oturmadan kılınmalıdır. Peygamber Efendimiz (S. A. V.) şöyle buyurmuştur. ” Sizden her kim mescide girerse iki rekât namaz kılmadan oturmasın. ” (Buhari)

Yolculuk namazı: Kişi yolculuğa çıkacağı zaman abdest alıp iki rekât namaz kılarsa mendup olur. Yani ALLAH'IN (C. C.) sevdiği şeyi yapmış olur. Yolculuktan dönüşte de iki rekât kılmak aynı sevabı verir. Peygamber Efendimiz (S. A. V.) sefere çıkarken iki rekât namaz kılar dönüşte de eve uğramadan mescid de iki rekât namaz kılar öyle eve dönerdi. Resül-ü Ekrem şöyle buyurmuştur: ” Bir kimse sefere çıkmayı isterken çoluk çocuğunun yanında kılacağı iki rekât namazdan daha üstün bir şey bırakmış olmaz. Namaz onun yerine hayru'l halef olur. ” (Taberani)

Ay ve güneş tutulması namazı: bu namaz sünnet olup iki rekât olarak kılınır. Güneş tutulmasında iki rekât nafile namaz kılınır ve güneş açılıncaya kadar dua edilir. Güneş tutulması namazının cemaat ile kılınmasında bir mahzur yoktur. Ay tutulması durumunda ise namaz cemaatsiz ferdi olarak kılınır. Bu iki namazın mescid de kılınması sünnet olup ezan ve kamet okunmaz.

Şükür namazı: Allah'ın (C. C.) bizler için yarattığı sayısız nimetlere şükretmek için kılınan iki rekât nafile namazdır. Şükür Allah'ın (C. C.) bize verdiği nimetleri artırdığı gibi şükürsüzlük de şiddetli bir azaba maruz kalmasına sebep olur. Peygamber Efendimiz sevinçli bir haber aldığında direk iki rekât şükür namazı kılarak Allah'a (C. C.9 şükrederdi.

Tesbih namazı: Dört rekât olan bu namazı kılmak için tekbir alındıktan sonra her rekâtta bir Fatiha okunur ve arkasına zammı sure koşulur. Her rekâtte kıraat bitince on beş defa “ sübhaneallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahü vallahu ekber” denir. Sonra rükûa eğilip aynı tesbih on defa söylenir. Rükudan kalkıp on defa söylenir. Secdeye varıp on defa söylenir. Secdeden kalkıp on defa söylenir ve tekrar secdeye varıp on defa söylenir. Secdeden tekrar kalkınca on defa söylenir. Böylece bir rekâtta 75 defa söylenmiş olur. Bu dört rekâtta aynı şekilde tekrar edilir. Bu namaz öyle ehemmiyetli bir namazdır ki kişi kılabiliyorsa her gün, kılamıyorsa haftada bir gün, oda olmuyorsa ayda bir gün veya yılda bir gün, senede bir günde kılamıyorsa ömründe bir defa kılmalıdır.

İstihare namazı: Bir konunun kendisi hakkında hayırlı mı şer mi olduğuna karar veremeyen kişilerin manevi bir işarete kavuşmak için kıldığı iki rekât nafile namazdır. Birinci rekâtte kafirun suresini, ikinci rekâtte ise ihlas suresini okumak müstehaptır. Rüyada yeşil veya beyaz görmek hayırlı olduğuna, kırmızı ve siyah görmek şer olduğuna delalettir. Fakat hep renk olmayabilir. Bazen kişiler kötü bir rüya görür veya iyi bir rüya görür. Bu namaz gece kılınabileceği gibi gündüz de kılınabilir.

Tevbe namazı: Bir günah işlendiğinde o günahı Allah'ın (C. C.) bağışlaması için kefaret olarak kılınan iki rekât nafile namazdır. Allah-ü Teâlâ şöyle buyurmaktadır: ” Şeytan seni bir kötülüğe sevk etme girişiminde bulunursa, hemen Allah'a (C. C.) sığın. ” Kötülük yapan bir kişi tövbe ile af dilemezse kötülüğün şerri büyüyerek ayağına dolanır. Bu yüzden işlenen her günah sonrası Allah'tan (C. C.) af dilenmesi gerekmektedir.

Hacet namazı: İnsan oğlunun hep hayattan güzel beklentileri vardır. Güzel bir işe sahibi olmak, mutlu bir yuva sahibi olmak, günahlarının bağışlanması, Cennete girmek veya derecesinin artması gibi uhrevi arzular için iki rekât nafile namaz kılarak Allah'a (C. C.) dua ederek arzularını bildirir. Dua ederken namazla Allah'a (C. C.) yaklaşmalı ve onun hoşnut olacağı şeyleri yapmalı ve sonra da Allah'tan (C. C.) dileyeceği şeyleri dilemelidir.
Son Güncelleme : 20.01.2024 05:48:52
Nafile Namazlar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Nafile Namazlar Yorumları
şifre

2 Yorum Yapılmış "Nafile Namazlar"
İşrak Namazının güneş kelimesi yanlış olmuş.ş yerine ç koymuşsunuz👀😡👩
Cemrenaz . 03.01.2018
CEVAP YAZ
Nafile namazlar allah ın yolladığı namazdır
Yusuf . 21.02.2018
CEVAP YAZ
Secde Namazı
Secde Namazı
Secde namazı, bu namazın bir diğer adı da Tilavet Secdesidir. Kur'an'ı Kerim'in surelerinde tam 14 secde ayeti bulunmaktadır. Bu ayetlerden her birini okuyan ve işiten kişinin tilavet secdesi yapması gerekmektedir.Secde Namazının KılınışıTilavet sec...
Kaza Namazı Hesaplama
Kaza Namazı Hesaplama
Kaza Namazı Hesaplama; Kişinin buluğ çağına erdiği yahut Müslüman olduğu vakitten içinde bulunduğu zaman birimine kadar geçen vakitler baz alınarak yapılır.Kaza Namazı Nedir; Nisa Süresi 104. Ayeti Kerimede Allah azze ve celle şöyle buyurmuştur. "Nam...
Kaza Namazına Nasıl Niyet Edilir
Kaza Namazına Nasıl Niyet Edilir
Kaza namazına nasıl niyet edilir, Geçmiş namaz, bir namazı vaktinde kılmaya "Eda" vakit çıktıktan sonra kılmaya da "Kaza" denir. Namazı bile bile, özür olmadığı halde kılmamak ertelemek, sonraya bırakmak büyük günahtır." Kaza Namazına Nasıl Niyet Edi...
2 Rekat Namaz Nasıl Kılınır
2 Rekat Namaz Nasıl Kılınır
2 Rekât Namaz Nasıl Kılınır? Namaz, İslam dini için elbette çok önemlidir ve olmazsa olmazlarındandır. Peygamberimizin İslam dininin direği olarak bahsettiği namazı kılmak, Müslümanım diyen herkesin yapması gereken bir ödevdir.Allah-ü Teâlâ Bir mübar...
Hacet Namazı
Hacet Namazı
Hacet namazı, kulun ihtiyaçları karşısında tüm meşguliyetlerden arınarak Allah, a (C. C) yönelmesi ve Allah'a (C. C.) namazla yaklaşarak dileklerini Allah'a (C. C.) arz etmesidir. İnsan hayatı hep imtihanlarla ve koşuşturma içinde geçip gitmektedir. ...
Dilek Namazı
Dilek Namazı
Dilek namazının diğer adı da Hacet namazıdır. İnsan oğlu yaratılışı gereği hayatında başarılı olmak, mutlu bir yaşam sürmek, sıkıntı ve kederin olmadığı bir yaşam arzular. Fakat dünya hayatı sürekli imtihanlarla ve engellerle doludur. İşte bu sıkıntı...
4 Rekât Namaz Nasıl Kılınır
4 Rekât Namaz Nasıl Kılınır
Dört rekât namaz nasıl kılınır? Bilindiği gibi namazlar; farz, sünnet, nafile, vacip kısımlara ayrılarak iki, üç ve dörder rekât olarak kılınır. Zamanın değerli din alimlerinden biri olan, aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanı olan Ömer Nasuhi Bilmen H...
Gerdek Gecesi Namazı
Gerdek Gecesi Namazı
Gerdek gecesi namazı, kılmak müstehaptır. Yani yapılması iyi olan, yapılmasa da günahı olmayan bir davranıştır. Gerdek gecesi yeni evlenen gelinle damadın ilk defa aynı evi paylaşıp baş başa kalacağı ilk gecedir. Gerdek gecesi namazının kılınma sebeb...
Şafi Mezhebine Göre Namaz
Şafi Mezhebine Göre Namaz
Şafi mezhebine göre namaz nasıl kılınır, namazın farzları, rükünleri ve sünnetleri nelerdir? Gibi şafi mezhebine göre namazı geniş bir şekilde ele alacağız.Şafi Mezhebine Göre Nazma Kimlere Farzdır?Müslüman olmakAkıl sahibi olmakErişkinlik belirtiler...
Seferi Namazı
Seferi Namazı
Seferi namazı, kişinin seferi vasfına sahip olduğu müddetçe kıldığı namazdır. Seferi, bir kişinin herhangi bir nedenle bulunduğu yerden kalkıp uzak bir mesafeye gitmek üzere yola çıkmasıyla başlayıp tekrar bulunduğu yere gelene kadar geçen zamanda ki...
Tövbe Namazı
Tövbe Namazı
Tövbe namazı, İnsanlar yaradılış itibari ile günah işlemeye çok müsait varlıklardır. Allah-u Teala insanları yer yüzündeki en şerefli varlık olarak yaratmıştır. Öyle ki, yer yüzünde hiçbir varlığa vermediği pek çok sıfatı insanların üzerinde tecelli ...
Kamet
Kamet
Kamet, ayağa kalkmak ve itidal üzere olmak demektir. Cemaat ile kılınan farz namazlardan önce müezzin tarafından okunan, farz namazın başlayacağını haber veren ve cemaati namaza davet eden bir sesleniştir. Erkekle tek başına kılacakları namazların fa...

 

Secde Namazı
Kaza Namazı Hesaplama
Kaza Namazına Nasıl Niyet Edilir
2 Rekat Namaz Nasıl Kılınır
Hacet Namazı
Dilek Namazı
4 Rekât Namaz Nasıl Kılınır
Gerdek Gecesi Namazı
Şafi Mezhebine Göre Namaz
Seferi Namazı
Tövbe Namazı
Kamet
İşrak Namazı
Zammı Sure
Şifa Namazı
Şükür Namazı
Yolcu Namazı
Namazda Okunacak Dualar
Nafile Namazlar
Sabah Namazı Tesbihatı
Oturarak Namaz Nasıl Kılınır
Hangi Vakitlerde Namaz Kılınmaz
Evvabin Namazı
Sünnet Namazlar
Namaz Kılmamanın Cezası
Kadir Gecesi Namazı Nasıl Kılınır
Kuşluk Namazı Vakti
Namazdan Sonra Tesbihat
Namazın Mekruhları
Teheccüd Namazı
Popüler İçerik
İşrak Namazı
İşrak Namazı
İşrak namazının vakti, güneş ufuktan bir mızrak boyu yükseldikten sonra yani 45 dakika geçtikten sonra başlar. Bilindiği gibi güneç doğduktan ve bir...
Zammı Sure
Zammı Sure
Zammı Sure, Namaz kılarken Fatihadan sonra okuduğumuz, kısa surelere zammı sure denilir. Zammı sure olarak genelde Kuran ı Kerim'in son kısmında bulun...
Şifa Namazı
Şifa Namazı
Şifa Namazı, Namaz yaşamda ebediyete kadar farz kılınmıştır. Peygamber efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurur; "Namazda şifa vardır" sözü ile ...
Şükür Namazı
Şükür Namazı
Şükür namazı, Allah'ın (c.c.) bizler için sayılamayacak kadar nimetler vermesi karşısında Allah'a (c.c.) bu nimetler karşısında teşekkür babında veril...
Yolcu Namazı
Yolcu Namazı
Yolcu namazına Peygamber Efendimiz oldukça önem verirdi. Yolcu namazına aynı zamanda sefer namazı da denir. Yolcu namazı kılmada oldukça büyük hikme...
Namazda Okunacak Dualar
Namazda Okunacak Dualar
Namazda okunacak dualar; tekbir getirip namaza başlamaktan kade-i ahireden sonra selam verişe kadar geçen süre boyunca okunan dua ve surelerin tümüdür...
Sabah Namazı Tesbihatı
Sabah Namazı Tesbihatı
Sabah namazı tesbihatı yapmanın fazileti oldukça yüksektir. Her namazdan sonra yapılan standart tesbihatın dışında, kılınan namazın ve saatin durumu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Secde Namazı
Kaza Namazı Hesaplama
Kaza Namazına Nasıl Niyet Edilir
2 Rekat Namaz Nasıl Kılınır
Hacet Namazı
Benim kılmadığım kaza namazlarım var nasıl hesaplandığını bilmiyorum
Sureleri Ve Duaları Oyun Oynarken Ezberlemek Caizmidir
Nasr Suresi Hakkında
Namaz Ne Zamana Kadar Kılınabilir?
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Benim kılmadığım kaza namazlarım var nasıl hesaplandığını bilmiyorum
Sureleri Ve Duaları Oyun Oynarken Ezberlemek Caizmidir
Nasr Suresi Hakkında
Namaz Ne Zamana Kadar Kılınabilir?
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024